28 Eylül 2016 Çarşamba

Risk Almak Ya Da Almamak! Bütün Mesele Bu...

risk alırken dikkat edin

Bazen bir toplantı esnasında herkesin, özellikle yöneticimizin şiddetle itiraz edebileceğini düşündüğümüz bir konuda kararlarımızı açıklamak, bazen kaybedeceklerimizi düşünerek uzun süredir sonlandırılması gereken bir ilişkiyle ilgili bir türlü karar verememek, bazen yeni bir işe atılmak, bazen de yaşam şeklimizi değiştirmek...

Risk almamızı gerektiren o kadar çok durumla karşı karşıya kalıyoruz ki!

Peki böyle durumlarda ne yapmamız gerekiyor?

Önce risk almaya karar vermek, ardından uygulamak ve sonuç ne olursa olsun kararlarımızın arkasında durarak bu süreçten öğrenme payı çıkarmak en doğrusu. Risk almanın tehlikelerinin hepimiz farkındayız. Peki ya kazançların? 

Unutmayalım, dünyanın kaderini risk almaktan çekinmeyenler belirliyorlar. 

Riskle ilgili en önemli konu; doğru yer, doğru zaman ve doğru koşullarda risk almaktır. Bu yüzden her hangi bir konuda risk alırken aşağıdaki maddelere dikkat etmeniz büyük önem taşıyor:

1.  Risk bir gereklilik değil, seçimdir. Tercih edilen riskler, zorunluluklardan dolayı alınan risklerden daha fazla fayda sağlar.

2.   Profesyonel bir şekilde risk almak, ortaya çıkacak bütün maliyete değer niteliktedir.

3.  Risk almak durumu kötüleştirecek ise, risk almaktan kaçış yolu her zaman bulunabilir ya da yaratılabilir.

4.  Bir kişinin terfisini örnek alacak olursak; geleneksel yönetim uygulamalarında geçmiş tecrübelere dayanılarak karar verilmesi genellikle ortalama sonuçlar verir. Geleneksel olmayan yönetim uygulamalarında ise, kişinin potansiyeli göze alınarak yapılan terfiler daha iyi sonuçlar doğurur.

5.  Planlamış olsanız bile; risk almak tipik olarak dağınık ve kusursuz olmayan bir süreçtir. Bu yüzden yolda karşılaşabileceğiniz zorlukları da göz önüne alın.

6. Risk alırken başarısız olma ihtimalini de göz önüne alın. Risk alan kişiler belirli kazanımların yanı sıra kayıpları da hesaba katarlar.

7.  Risk almadan önce konuyla ilgili kilit kişilere danışmak doğru bir harekettir. Kimseye danışmadan alınan risklerde sonuç başarılı olursa özür dilemelerine gerek kalmaz. Fakat sonuç başarısız olursa kendilerini ifade etmeleri gerekir. Böyle bir durumda da aldığınız kararın arkasında durmanız ve gerekçelerini açıklamanız en doğrusudur.

8. Unutmayın. “Kazanmak için oynayın” sözü yöneticiler için söylenen; *Koşullara, olaylara ve insanlara bağlı kalmadan risk alın* anlamına gelir.

9.  Büyük risk, büyük kazancı getirir. Alacağınız risk boyutuna, işinizdeki kontrol gücünüz ve performansınızı göz önünde bulundurarak karar verin.

10.Kaybetmek ve hata yapmak, öğrenmek adına önemli tecrübelerdir ve karşılığını uzun vadede mutlaka verir. Risk aldığınızda yaptığınız hatalar, edindiğiniz tecrübeler risk almanın ne kadar değerli olduğunu gösterir. Yeni bir şey öğrenmek için, hata yaparak doğruyu bulma sürecine katlanmak gerekir.

11.Bir yönetici ya da organizasyon için, değerli başarılar elde etmek, tehlikeli sularda yüzmeyi gerektirebilir. Ortalama başarılarla tatmin olmak *sıradan* olmaktır. Bu durum kendinizi güvende hissetmenizi sağlayabilir, ancak mükemmel olmanıza engeldir.

12.Bir yönetici olarak başarılı olmanın göstergesi, olağanüstü bir şeyler üretmek adına risk alındığı ya da hatalar yapıldığını, mütevazı bir şekilde paylaşmayı gerektirir. İşin püf noktası felakete yol açacak durumlardan kaçınmak olacaktır.

13.Belirsizlik ve öngörülemeyen durumlar, risk almayı karmaşık hale getirebilir. Risk alırken bu durumları da göz önüne alın

14. Mantıklı ve cesurca alınan riskler her zaman kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Hata yapsanız bile tercihlerinizi yaşamak sizi mutlu eder ve saygınlığınızı artırır. Olumsuz sonuç yüzünden hayal kırıklığına uğramak, o riski hiç almamış olmanın pişmanlığını yaşamaktan daha iyidir.

15.Risk alındığında; takıntılı bir şekilde neler kaybedebileceğinize odaklanmak yerine, potansiyel kayıplara ve potansiyel kazançlara odaklanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder