8 Şubat 2017 Çarşamba

Narsisizmin Hikayesini Biliyor Musunuz?

Narkissos


Hepimiz yaşamımızın bir döneminde kendini çok seven, kendini sürekli diğer insanlardan üstün tutan kişilerle karşılaşmışızdır. bu insanlarla iletişim kurmak, arkadaşlık etmek, onlara aşık olmak ve bir ilişki yürütmek oldukça zorlayıcı olabilir. 

Peki bu narsisizm ne demektir? 

Narsisizm en net tanımıyla bir kişinin kendisini çok sevmesi, adeta kendisine aşık olan biri görünümü vermesidir. Bu ve benzer tanımlar herkes tarafından bilinmekle birlikte, bir de hikayesi vardır. 

Narsisizm kavramı Yunan mitolojisine dayanır ve nehir tanrısı Cephissus ile su perisi Liriope'un oğulları Narkissos'un hikayesi ile bilinir. Hikayeye göre; 

Teiresias adında bir kahin, Narkissos bebekken onunla ilgili bir kehanette bulunur. Kehanete göre Narkissos bebek kendini tanıyamadığı takdirde uzun bir hayat yaşayacaktır. 

Zamanla Narkissos bebek büyür ve çok yakışıklı bir adam haline gelir. Karşı konulması zor bir adam... 

Bir sürü kadın ona aşık olur. Yalnız bununla birlikte, Narkissos tüm aşıklarına kibirli davranır, huysuzluk eder ve hepsinin kalbini kırar. Öyle ki, Ameinius adında bir aşığı duruma katlanamaz ve Narkissos'un kendisine hediye ettiği kılıç ile kendini öldürür.

Ancak Narkissos bu olaydan sonra da değişmez. "Kimseye değer vermeyen, aşıklarından birinin kalp kırıklığı yüzünden kendi yaşamına son vermesine neden olan bu adam, ancak kendisine aşık olursa, ulaşılamaz sevginin acısını hisseder" diye düşünen peri kraliçesi Nemesis, Ameinius'un bu acı dolu ölümünden sonra harekete geçer ve güçlerini, Narkissos'u kendisine aşık etmek için kullanır. 

Peri kraliçesinin güçlerini kullanmasının ardından Narkissos su içmek için ırmağın kenarına iner. Suyu avucuna doldurmak üzereyken, suyun yüzeyinde kendisini görür ve aşık olur. Kendisine aşık olan Narkissos, kalan ömrünü, asla kavuşamayacağı aşkın pençesinde geçirir. En sonunda, yaşamı boyunca aşkına ulaşamayacağını, bu acıdan yaşadığı sürece hiç kurtulamayacağını anlar ve göğsüne hançer saplayarak yaşamına son verir...


Hikayeden de anlaşılacağı gibi, narsisizmden kurtulmak oldukça zordur. Bu konuyla ilgili psikoloji ve psikiyatri alanında çalışan uzmanlar her ne kadar ilerleme kaydetseler de, insanlar narsisizmden her geçen gün daha fazla rahatsız oluyor, narsist insanlardan daha fazla şikayet ediyorlar. 

Peki sizce ne yapılmalı?









Kaynak: Daniel Mark Rataj, “Changes in Pathological Narcissism from Middle to Older Adulthood”, Northwestern University, 2003,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder