10 Mayıs 2016 Salı

Herkes Yeterince Güç Elde Ettiğinde Şiddet Uygular Mı? - Üçüncü Hare Deneyi


üçüncü dalga deneyi

Üçüncü Hare Deneyi, 1967 yılında Amerika'nın California eyaletinde bir lisede tarih öğretmeni olan Ron Jones tarafından uygulanmıştır. Deneyin amacı ise, en demokrat ve eğitimli insanların bile şiddete ve faşizme olan eğilimini ispat etmekti. Çünkü Jones'a göre "Disiplinden, birlikten, hareketten ve gururdan gelen güç" önemliydi!


Deneyde bazı öğrencilerin, kendilerini daha özel hissedeceği şekilde bir ortam yaratıldı. Ortam, bu öğrencilerin kendini oldukça iyi ve prestij sahibi hissedecekleri, yani farklı olduklarını düşünecekleri şekilde tasarlandı. 

öğrenciler ilk başta kendilerini çok özel hissettiklerinden gittikçe daha fazla öğrenme çabasında ve eğiliminde oldular. Fakat farklı bir durum da ortaya çıkmıştı. Özel olduğunu hisseden bu öğrenciler, diğer öğrencileri dışlamaya, hor görmeye ve alay etmeye başladılar. Öğrencilerin bu davranışları okul sınırları dışında da devam ettiği ve giderek şiddetin dozu arttı. Sonuçlarını kontrol edemeyebileceklerini düşünen uzmanlar deneyi sonlandırma kararı aldılar ve deney sadece 4 gün sürebildi. 

Deney üzerine 2008 tarihinde "Die Welle" adında bir film çekildi. 2010 yılında ise deneyde bulunan öğrencilerden biri olan Philip Neel tüm deneyi anlatan "Lesson Plan" isimli belgeseli yayınladı. 


Bu deney, gücün ne kadar tehlikeli olabileceğinin en belirgin ispatlarından biridir...


Die Welle FilmiTrailer: https://www.youtube.com/watch?v=qkztDM5ukbw

Lesson Plan Filmi Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5XgaLpzWpeE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder